[the_ad id=”756″]

Mérida is een gemeente in de provincie Badajoz en de hoofdstad van de Autonome Gemeenschap van Extremadura, met een oppervlakte van 866 km². In 2007 telde Mérida 54.984 inwoners.

Het is gelegen in een vallei aan de rivier de Guadiana, die door de stad stroomt.

De korte afstand tot andere invloedrijke steden in de omgeving heeft geleid tot de rijkdom van dit gebied, wat al lange tijd een centrum van  economische, culturele, architectonische en ecologische waarde is.

De stad is gesticht in 25 v.Chr. door de Romeinse keizer Augustus en werd de hoofdstad van de Romeinse provincie Hispania Lusitania. De Romeinse naam van de stad was Emerita Augusta, waar de huidige naam van afgeleid. Mérida groeide uit tot een der belangrijkste van het Romeinse Rijk en vele monumenten uit die tijd zijn bewaard gebleven.

In de vroege middeleeuwen werd de stad meerdere malen belaagd door de Vandalen tot de Westgoten in de zesde eeuw het tot hoofdstad van hun rijk maakten. Dit rijk omvatte ongeveer het gehele Iberische schiereiland. In deze tijd verspreidde het christendom zich sterk in deze omgeving en Mérida werd een bisschopzetel. Mérida beschikt dan ook over een kathedraal.

In 713 veroverden de Arabieren grote delen van Spanje waarbij Mérida geheel verwoest werd. Pas in 1230, tijdens de Reconquista, lukte het de christelijke troepen onder Alfons IX van León om Mérida te heroveren.

In de 20e eeuw werd Mérida een industrieel centrum en een knooppunt voor diverse spoorlijnen. De belangstelling voor de belangrijke archeologische monumenten groeide en in 1993 werden de talrijke romeinse monumenten op de Werelderfgoedlijst geplaatst. 

Bezienswaardigheden in Mérida:

  •  Romeins theaterHet theater werd gebouwd 15 tot 16 voor Christus en gewijd door de consul Marcus Vipsanius Agrippa . Het werd gerenoveerd in de late 1e of begin 2de eeuw na Christus, en weer tussen 330 en 340 tijdens Constantijn’s regeerperiode, toen een loopbrug en nieuwe decoratieve elementen werden toegevoegd. Met de komst van het christendom als staatsgodsdienst van Rome  werd het theater verlaten en een deel werd bedekt met aarde, waardoor alleen de bovenste lagen van de zetels (summa cavea) over bleven. In Spaanse traditie werden deze bekend als “De Zeven Stoelen” waarin verschillende Moorse koningen hof hielden.

 

  • Romeinse Amfitheater. Het amfitheater was gewijd in 8 voor Christus, voor gebruik in gladiatorenwedstrijden. Het heeft een elliptische arena, omringd door trapsgewijze zitplaatsen voor 15.000 toeschouwers. De zitting is ingedeeld volgens de voorschriften van Augustus ideologie, met de laagste zetels die zijn gereserveerd voor de hoogste status toeschouwers.

 

  • Romeinse Circus van Merida  Het circus van Emerita Augusta werd gebouwd rond 20 voor Christus en was in gebruik voor vele jaren voordat haar inwijding plaats vond zo’n dertig jaar later, waarschijnlijk tijdens het bewind van de opvolger van Augustus, Tiberius . Het was gelegen buiten de stadsmuren, langs de weg die Corduba ( Córdoba ) met Toletum ( Toledo ) verbond. Het circus was het grootste gebouw van de stad , en kon ongeveer 30.000 toeschouwers bevatten.

 

  • Romeinse brug over de Guadiana De situatie van de brug is zorgvuldig geselecteerd op een doorwaadbare plaats van de rivier Guadiana. 

 

  • Aquaduct van Los Milagros. Een deel van de overdracht dat water bracht naar Merida vanaf de Proserpina Dam gelegen op 5 km van de stad. Dateert uit het begin 1ste eeuw vC. De arcade is nu redelijk goed bewaard gebleven, met name het gedeelte over de vallei van de rivier Albarregas.

  • Aquaduct van Rabo de Buey-San Lázaro. Bracht water uit beken en ondergrondse bronnen gelegen ten noorden van de stad, het ondergrondse deel van het aquaduct is zeer goed bewaard gebleven.

 

  • Tempel van Diana. Deze tempel is een gemeentelijk gebouw van de stadforum. Het is een van de weinige gebouwen van religieuze karakter bewaard in een bevredigende toestand. Ondanks haar naam, ten onrechte toegewezen in de ontdekking, de bouw was de gewijd aan de Imperial cultus. Het werd gebouwd in de late 1ste eeuw voor Christus of in de vroege Augustus tijdperk. Rechthoekig, en omgeven door kolommen, het kijkt uit op de voorkant van het Forum van de stad. Dit front werd gevormd door een reeks van zes kolommen eindigt in een puntgevel. Het is voornamelijk opgebouwd uit graniet.

 

  • Boog van Trajanus. Was gelegen in de Cardo Maximus, een van de belangrijkste straten van de stad en dat gemeld bij de gemeentelijke forum. In zijn tijd was bedekt met marmer. Gemaakt van graniet en marmer verpakt in oorsprong, meet 13,97 meter hoog, 5.70 m breed. Het wordt beschouwd als een triomfantelijke karakter hebben, hoewel het zou ook kunnen dienen als een opmaat naar de Provinciale Forum. Ondergedompeld in de doolhof en gemaskeerd door moderne constructie nabijgelegen huizen, deze boog staat majestueuze en bewonderd door reizigers en historici van alle tijden. Zijn naam is arbitrair, omdat de herdenkingsmunt inscriptie was verloren eeuwen geleden.

 

Ook het bezoeken waard:

 

Alcazaba van Merida. Naast de Romeinse brug van de Guadiana rivier. Gebouwd door Abderraman II in 835 d. C. als een bolwerk van Emiraat controle van de stad, die sinds opstand was gekomen tegen de 805 continu de regel van het. Eerste Arabische citadel van het Iberisch schiereiland .

Het is een complexe constructie, bestaande uit een groot gebied van 130 vierkante meter aan een kant staat van de opvang van een groot aantal van de troepen. Binnen zijn een prachtige Aljibe, waar gebouw is uniek, bestaande uit een eindeloze watertank (gefilterd uit de Guadiana) dat werd geopend met een dubbele rij van de begane grond van een toren. Aan de ene kant was bouwde een klooster voor de Orde van Santiago en is nu de zetel van het voorzitterschap van de Junta de Extremadura . Naast de Romeinse brug is bevestigd een andere kleinere zaal, genaamd Alcazarejo, welke stad beheerste de rivier oversteken van de basiliek van Santa Eulalia 

Huis van het amfitheater .  Zo genoemd omdat het staat naast het amfitheater. Benadrukt moet worden dat zij daadwerkelijk gevonden is een set van twee huizen: “, en aan de andere kant, de eigenlijke” Huis van het amfitheater. “Het Huis van het Water” Toren

 

Archeologische site van Morerías .  Resten van een Romeinse buurt van een Arabische wijk. Boven hem staat de Morerías avant-garde gebouw, het hoofdkwartier van de diverse afdelingen van de Junta de Extremadura.

 

Romeinse brug over de rivier Albarregas . De bouw werd gemaakt in de regeerperiode van Augustus, met het oog op Albarregas slaan de rivier voor het legen in de rivier Guadiana , nauwelijks een paar honderd meter stroomafwaarts. Vanaf hier begon de Via de la Plata naar Astorga . Is 145 meter lang.

 

Poort van het forum . Gebouwd in de eerste eeuw werd het gerestaureerd in de vorige eeuw gebaseerd op een aantal van de bevindingen in de plaats, waarvan er vele bewaard in het Nationaal Museum van Romeinse Kunst . Het monument bestaat uit een arcaden gebouw met een muur die is de thuisbasis van diverse niches voor beelden vindt u hier. Het is gelegen nabij de Tempel van Diana in een van de twee forums die Merida: een lokale en een provinciale gelegen in het Cardus Maximus.

 

Romeinse baden en sneeuw put van de C / Reyes Huertas  Gebruikt door de Romeinen en sneeuw en koud water baden, is uniek in de Romeinse Rijk . Het werd ook gebruikt voor de opslag van bederfelijke goederen.

 

Crypte van de Santa Eulalia , Santa Eulalia archeologische site. In de kelder van de basiliek van Santa Eulalia is een zeer interessante site die dag beschrijft de verschillende lotgevallen dit leed hij aan de kerk van de bouw tot heden.

 

Obelisk van Santa Eulalia . Gebouwd in de zeventiende eeuw ter ere van de martelaar beschermvrouwe van Merida , wordt gebruikt in verschillende bouwmaterialen onder hen Romeinse stukken, waaronder drie cilindrische en een kapitaal belang. Bekroning van het geheel is het beeld van de martelaar, een herwerkte gerechtelijke gewaden.

 

Xenodoquio . Enige overblijfsel van Visigotische architectuur bewaard in Spanje dat karakter heeft geen liturgische. Het werd gebouwd door bisschop Mason in de tweede helft van de 6e eeuw. In de buurt van de basiliek van Santa Eulalia de Merida, diende als een ziekenhuis en beschutting van de pelgrims die kwamen vereren de overblijfselen van het kind martelaar, ook gebruikt als een ziekenhuis voor de armen van de stad.

 

Convento de San Andres . Opgericht in 1571 door de Dominicaner Orde van Santo Domingo. De voorgevel van de tempel werd tentoongesteld patronen van actie en het kader van de stad. Er blijven alleen de kerk en de voorgevel waarvan de cover kunt u Domingo zie je een beeld van Santo. Recente opgravingen op het terrein van het klooster hebben blootgelegd interessante archeologische gegevens die inzicht verschaffen in de historische evolutie van dit deel van de oude stad. De eeuwen 3e 4e is voorzien van een mozaïek dat ingericht een Romeins huis ligt binnen de stadsmuren. Visigotische heeft ontdekt een van de oudste kerken in de stad San Andres. Tijdens de islamitische periode van de site werd bezet door een begraafplaats en de 12e eeuw zijn de overblijfselen van een nieuwe muur die islamitische stad zou omsluiten de. Met de komst van de christenen, 13de eeuw, gerestaureerd de voormalige Visigotische kerk, brengt met haar een begraafplaats. Reeds in de 16e eeuw het klooster werd gesticht vandaag.

Castellum Aquae . Gelegen op de top van de Calvario Street, was het einde van het aquaduct van Los Milagros en het beginsel van de distributie van water in de stad.

Dolmen Lácara . Nationale monument sinds 1931. Gelegen aan de rand van de stad, heeft een ronde kamer van 5,10 meter in diameter, een gang 20 meter lang, en een berg van stenen en aarde met betrekking tot de bouw, met een hoogte van 3,50 meter elliptische vorm die meter bereikt 35 op de as .

Cornalvo en Proserpina Reservoirs . In de buurt van Merida vinden die misschien wel de oudste reservoirs in Spanje: Swamp Nature Park Cornalvo en Proserpina Reservoir (rond de zomer heeft hij bouwde een residentiële buitenwijk van Merida en plaats van vrijetijdsbesteding in) die van oudsher beschouwd als van Romeinse oorsprong, hoewel sommige geleerden nu stellen zijn middeleeuwse oorsprong.