OLYMPUS DIGITAL CAMERA


De witte kust ofwel de bloesemkust

Met name de noordkant van de Costa Blanca tussen Denia en Alicante is beroemd om haar overweldigende landschap van een bijzondere schoonheid, haar vriendelijke inwoners en een klimaat dat een weldaad is voor lichaam en geest.

In deze streek is het leven één groot feest.
’s Morgens neemt u terrasje, leest u de krant in uw eigen taal, zwemt u in het kristalheldere water of loopt u een paar holes op de vele golfbanen.
’s Middags (na de siësta?) trekt u het binnenland in voor een schitterende wandeling of bezoekt u één van de fraaie kustplaatsjes of de grote stad, terwijl u ’s avonds geniet van een heerlijke maaltijd, waarna u de dag afsluit met een uitstekende wijn.

De natuur heeft het hier goed met u voor.

In oktober begint de oogst van de mandarijnen en sinaasappels, in januari en februari zijn er al verse aardbeien!
En in maart staan de eerste in Pego vers gestoken asperges al weer op het menu.
Alleen de bloei van de amandelbomen, met name in de Jalon vallei, is al een reis waard.

De positieve werking van het klimaat weerspiegelt zich overal in de plantenwereld, want deze kust vormt van oudsher een perfecte leefomgeving voor palmen, oleanders, amandelen, citrusvruchten, hibiscus en vele wilde kruiden.
Hier staat altijd wel iets in bloei !
Nu eens wordt u verrast door het heldere geel van de mimosa, dan weer worden uw ogen gestreeld door de oleander, die bijna de hele zomer bloeit in de meest uiteenlopende kleuren, of door de weelderige trossen van de bougainville, die zelfs het hele jaar door bloeit.

De verschillen tussen de Costa Blanca Noord en de Costa Blanca Zuid

Er bestaan grote verschillen tussen deze twee gebieden, die wij u hieronder uiteen zullen zetten.

Costa Blanca Noord (tussen Denia en Alicante)

Zeer mooie natuur met van Denia tot Calpe veel groen en een ruig binnenland (bergachtig), schitterende baaien met rotsen en fijn wit zandstrand die doen denken aan de mooiste delen van de Costa Brava.
Zeer leuke soms wat mondaine kustplaatsjes.
Iets meer regen per jaar (in totaal 60 dagen met enige regen per jaar, in tegenstelling tot 40 regendagen per jaar in de Costa Blanca Zuid).
Dit gebied heeft dus ruim 300 dagen met absolute zon en geen regen per jaar.

Dit mooie gebied is niet groener om het kleine beetje meer regen per jaar, maar omdat hier enige rivieren vanuit de bergen in de zee uitkomen, waardoor het gehele gebied profiteert van dit water.
Overigens komen ook hier in de droge zomer nog problemen met de watervoorziening voor, een waterdepot is dan ook altijd aan te bevelen.

Alle plaatsjes liggen nooit ver van de A7 (autosnelweg Alicante-Valencia) vandaan.

Dit gebied is absoluut meer gevraagd dan het zuiden, waardoor de onroerend goed prijzen hier over het algemeen hoger liggen dan in het zuiden.

Tussen Altea en Alicante wordt het gebied al minder groen, terwijl rondom Alicante het landschap soms meer op een maan / woestijn landschap lijkt.

Costa Blanca Zuid (tussen Alicante en Torrevieja)

Omdat het gebied hier vlakker is met lage heuvels en de bergen verder in het binnenland zijn gelegen, lijkt het hier soms erg kaal. Het landschap wordt echter afgewisseld met duinen langs de zee en enige zoutmeren (oppassen voor muggen).  Min of meer laag gebied met een vlak achterland, dus geschikter voor fietsers en mensen die moeilijk ter been zijn.
De natuur is hier absoluut niet zo imposant als in het eerder genoemde gebied in het Noorden.

In totaal 320 zonnedagen per jaar, dus 20 meer dan in het Noorden.

Het gehele gebied toont goedkoper (minder luxe) dan in het Noorden met haar vele villa gebieden.
Door de bouwgekte van enige jaren geleden, treft u in dit gebied soms onafgebouwde gebouwen en complete leegstaande spooksteden aan.
Er zijn hier duidelijk gebieden waar je niet graag zou willen wonen, maar dat neemt niet weg dat er genoeg gebieden zijn, waar het goed toeven is.

Verkeerstechnisch is dit gebied nog steeds een ramp met de veel te drukke provinciale kustweg N332.

De autosnelweg buigt hier van Alicante naar Murcia, zodat dit gebied aangewezen is op een veel te smalle zeer drukke binnenweg.

2 gedachte over “De Costa Blanca”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.