Wordt gevormd door de in het oosten gelegen provincie Granada, in het centrum de kust van Málaga en in het westen de kust van de provincie Cádiz tot aan Gibraltar, waar de Middellandse Zee overgaat in de Atlantische Oceaan.

Ten oosten van Málaga, aan de Costa del Sol Oriental, soms ook wel genoemd de Costa Tropical, ligt het dorp Salobreña dat met zijn witte muren welhaast tegen de bergtop lijkt aangeplakt.

Het ligt vlakbij stranden, u heeft er een schitterend uitzicht over de met de sneeuw bedekte bergen en het is vooral bekend om zijn gunstige subtropische klimaat.

Maar de plaats waar het meest op toeristisch gebied ontwikkeld is, is Nerja met z`n goed geconserveerde oude stad, bungalowparken en appartementengebouwen.

Torredelmar en Torrox lijken wel voornamelijk gedomineerd te worden door lelijke hoogbouw.

Het zicht vanuit de kust richting Sierra Nevada mag wel uniek genoemd worden.

De hoogste top (Mulhacén) steekt 3.478 meter boven de zeespiegel uit en in een half uurtje rijdt u van een subtropisch naar een arctisch klimaat!

Sommige buitenlanders hebben een boerderij gekocht in het dal van Alpujarras, het gebied op de zuidelijke hellingen van de Sierra Nevada, waar tot op een hoogte van 1.700 meter nog oude Moorse dorpjes liggen.

Torremolinos was eens de toonaangevende stad op toeristisch gebied. Dit is echter achterhaald. Terwijl het op een prettig korte afstand van het internationale vliegveld ligt, is het zo langzamerhand aan het opgaan in de grote stad Málaga. Er is bovendien in het verleden verzuimd het specifieke karakter van de eens zo mooie plaats te bewaren.

Van Torremolinos tot even ten zuiden van Estepona vindt u honderden bungalowparken, grote bouwprojecten en andere toeristische ontwikkelingen, voornamelijk gericht op de buitenlanders. Deze buitenlandse projecten strekken zich tot diep in het binnenland uit.

Mooie plaatsjes als Benalmadena en Mijas, met hun fantastische vergezichten worden werkelijk overspoeld door het toerisme.

Fuengirola is binnen enige jaren uitgegroeid van een klein vissersplaatsje tot een grote stad met een imposante boulevard langs het strand.

Marbella is wereldberoemd als de plaats voor de happy few, die zich vermaakt rond de jachthaven Puerto Banús.  Naar onze mening is het mooiste gedeelte van Marbella nog steeds de oude stad, die door vele toeristen wordt overgeslagen omdat ze het gewoon niet weten.  Klik hier voor meer informatie over Marbella.

Estepona is ook een aardig oud stadje. Ook hier liggen vele bungalowparken voor buitenlanders, maar de stad is minder gericht op het massatoerisme.

Gibraltar, dat imposante en onneembare stuk rots, vormt het einde van de Costa del Sol.

Sommige buitenlanders hebben zich reeds lang geleden aan de baai van Algeciras, met zijn frequente bootverbindingen naar Marokko, gevestigd.

Dit is de plek waar twee verschillende culturen elkaar ontmoeten.