[the_ad id=”756″]

Niet lang geleden brachten wij een bezoek van enkele dagen aan Elche, waar wij verbleven in het prachtige hotel Huerta del Cura. Dit hotel is vlak bij het centrum gelegen en schuin tegenover de bekende botanische tuin Huerta del Cura.

Het hotel zelf bestaat uit een hoofdgebouw en een fors aantal bijna Indonesisch aandoende bungalows, waarin zich 4 hotelkamers bevinden. Aan elke kant van de bungalow is een ingang, zodat iedereen de maximale privacy heeft. Deze bungalows zijn gelegen in een prachtige subtropische tuin, met daarin een fors zwembad. Het restaurant heeft een prima kaart en het vriendelijke personeel doet haar uiterste best om u het zo goed mogelijk naar de zin te maken.

Hoewel het ontbijt niet al te uitgebreid was (zeker voor de Engelsen, die graag eieren met bacon willen eten) was de kwaliteit verder goed te noemen. De kamers waren prima, echter de wanden tussen de buren waren gehorig. Al met al een prima vier sterren hotel op een unieke locatie en in een prachtige tuin gelegen, een absolute aanrader.

Genoeg gepraat over dit leuke hotel, wij kwamen immers voor de stad Elche.

Elche is de hoofdstad van het Spaanse gebied Baix Vinalopó en ligt op 23 kilometer van Alicante. Naar inwoneraantal is Elche de op drie na grootste stad van de Valenciaanse Gemeenschap (na Valencia en Alicante).

Het oorspronkelijke centrum van Elche (in het Valenciaans Elx) ligt in de archeologische vindplaats L’Alcudia. Hier is het borstbeeld van de Dama de Elche gevonden, het beroemde beeld, waarvan het originele exemplaar in een museum in Madrid staat.

Omstreeks de 10e eeuw vestigden de Arabieren de stad op de huidige plaats en omgaven deze met palmbomen. Daardoor wordt Elche in enkele kronieken uit die tijd vergeleken met de heilige stad van de islam. Meer dan 300.000 palmbomen geven Elche een exotische sfeer. De palmbomen mogen niet worden omgehakt. Deze Palmera is door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

In Elche wordt ieder jaar op 14 en 15 augustus Het Mysterie van Elche (Misteri d’Elx) opgevoerd, een voorstelling over de laatste levensdagen, de ten hemelstijging en de kroning van de Heilige Maria en welke daar La Festa wordt genoemd. In Elche heeft het mysteriespel zijn oorspronkelijk vorm weten te behouden en is het tot op heden het enige middeleeuwse spel in die vorm. De toelating kreeg men daarvoor van paus Urbanus VIII in 1632. De opvoering werd in 1931 erkend als nationaal erfgoed en in 2001 kwam het misteri d’Elx op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.

Het evenement vindt plaats in en om de Santa Mariabasiliek.

Verder is de stad zelf een aardige stad met wat autovrije winkelzones waar je toch wel vrij snel bent uitgekeken.

Natuurlijk moet je de botanische tuin Huerta del Cura bezoeken, maar aangezien deze nog geen hectare groot is, ben je daar na korte tijd ook wel uitgewandeld. Het beroemde beeld staat net na de ingang bij een kleine vijver. Als je niet uitkijkt (en dat deden wij eerst niet) loopt je zo langs het relatief kleine beeldje en heb je het niet eens gezien.

En natuurlijk wandel je langs de buitenrand van de stad met de vele palmbossen, die echter allemaal wel erg gecultiveerd zijn en lang niet allemaal toegankelijk zijn.

Al met al best de moeite waard om één of twee nachtjes te verblijven, maar dan heb je het toch wel gezien.

Nogmaals het hotel zelf is zeer de moeite waard en beveel ik van harte aan.  Klik hier voor meer informatie.