De Costa Dorada (Spaans) of Costa Daurada (Catalaans) (letterlijk “Gouden Kust”) is een 216 kilometer lange kuststreek in Catalonië.

De kuststreek bestrijkt de gehele provincie Tarragona tot aan de delta van de rivier de Ebro.

De streek bestaat zowel uit stranden als rotskust en begint ten noorden van Tarragona en loopt vanaf daar verder langs verschillende bekende (bad)plaatsen, waaronder Salou, Cambrils en Ampolla.

De Costa Dorada is dan ook vooral bekend om haar enorme toerisme.

Ten noorden van de Costa Dorada ligt de Costa del Garraf, in de catalaanse provincie Barcelona.

In het zuiden sluit de Costa Dorada aan op de Costa del Azahar, in de provincie Castellón van de Comunidad Valenciana.

Interessante plaatsen zijn:

 • Salou
 • Tarragona

Salou (Grieks:Salauris)

Salou is een gemeente gelegen in de comarca Tarragonès, in de provincieTarragona in Catalonië.

De stad ligt op ongeveer 10 km van Tarragona en Reus in de Costa Dorada.

Afgezien van haar lange reeks stranden, onderbroken door rotsachtige inhammen, haar fraai aangelegde boulevard met meer dan 350 palmbomen, en haar leuke centrum, is een van de belangrijkste attracties het PortAventura resort met inbegrip van het PortAventura Aquatic Park.

Salou zelf gebruikt de permanente kermis aan het eind van de promenade met het reuzenrad als haar belangrijkste attractie voor de jeugdigen, naast de honderden discotheken, barrtjes, restaurants en nachtclubs.

De televisie serie en de film Costa! werden gefilmd in Salou.

Geschiedenis

Al in de Oudheid gebruikt als een haven door de Grieken en de Romeinen, bleef de stad later een belangrijke plek in de geschiedenis innemen. In 1229 vertrok de vloot van Jacobus I van Aragón vanuit de haven van Salou om de Balearen te veroveren. Later werd Salou een nest van piraten. Daarna werd het als een onveilige plaats beschouwd, dus in 1530 besloot de aartsbisschop van Tarragona om een nieuwe verdedigingstoren, nu genaamd Torre Vella op te richten.

Het wordt beschouwd als de hoofdstad en meest populaire bestemming van de Costa Daurada.

Historische gebouwen, parken en monumenten

 

 • Santa María del Mar kerk
 • Torre Vella
 • Havenmeesters Kantoor
 • Parc de Salou
 • Botanisch Park
 • Monument Jaume I
 • Font lluminosa
 • Cybernetische Fonteinen
 • Monument voor de visser
 • Oude Carrilet “Station”


Attractieparken

PortAventura is een groeiend attractiepark aan de Costa Dorada. Het resort bestaat uit een luxe vier sterren accommodatie, een groot themapark, PortAventura Aquatic Park en een congrescentrum. Enkele van de belangrijkste themaparkattracties zijn de Dragon Khan, een enorme mega-looper en The Hurricane Condor een hoge toren die 100 meter hoog is. Het park biedt ook een grote multimediashow, genaamd de FiestaAventura, waar elke avond tussen eind juni en eind augustus, vuurwerk, fonteinen en parade-achtige praalwagens te zien zijn. De nieuwste toevoeging aan het park is Furius Baco wat nu de snelste achtbaan van Europa is.

Aquapolis waterpark is gelegen in de naburige badplaats La Pineda.

Stranden

De Salou Promenade (Passeig Jaume I) is een van de mooiste bezienswaardigheden van Salou en loopt rechts langs de kust die grenst aan het Llevant-strand, het grootste strand in de stad, hoewel er ook andere stranden zijn zoals Platja de Ponent, Platja dels Capellans, Platja Llarga en Cala Crancs.

Salou heeft 34 Blauwe Vlag stranden.

Watersporten zoals bananenboten, waterfietsen, windsurfen en boottochten kunnen geregeld worden op het strand.

Golfbaan

Lumine Golf Club, Salou (voorheen bekend als PortAventura golf). Er zijn drie courses, ten noorden, zuiden en midden. De faciliteiten bestaan uit twee clubhuizen, beach club, restaurants, pro-shop, verhuur en een golfschool.

Winkelen

Er is een breed scala van souvenir- en modezaken in Salou, maar voor meer uitgebreide winkelmogelijkheden moet u  naar Tarragona (15 min.). Het dichtst bij zijnde winkelcentrum is in Vila-seca genaamd Port Halley, dat is ongeveer 5 minuten lopen van PortAventura. Het winkelcentrum omvat een bowlingbaan, een bioscoop, Mercadona supermarkt, en andere algemene winkels, zoals Decathlon en restaurants.

Er is ook een rommelmarkt in het oude stadscentrum van Salou op maandag.

Uitgaansleven

Salou staat bekend om zijn uitgebreide uitgaansmogelijkheden. Salou heeft enkele populaire discotheken waaronder Snoepy’s, Flash back en Pachito. Ook de bekende discotheek Pacha ligt op slechts enkele kilometers van Salou.

Feesten

 

 • Wise Man’s Cavalcade (januari)
 • Cos Blanc (Winter festival, eerste weekend van februari)
 • Children’s Festival (juni)
 • Fiesta de San Juan (juni)
 • Nits Daurades (Zomer Festival, week van 15 augustus) met een prachtig vuurwerk
 • Festa del Rei Jaume I (7 september)
 • Nationale Dag van Catalonië( 11 september)
 • Fiesta de la Segregació (30 oktober)


Vervoer

De dichtstbijzijnde luchthaven van Salou is Reus (aangesloten op een regelmatige busverbinding), gevolgd door Barcelona (1 uur per auto of trein). Reus Airport is een van de 40 Ryanair bases in Europa. De belangrijkste chartermaatschappijen in Engeland gebruiken Reus tijdens de zomer. De luchthaven bedient voornamelijk binnenlandse en Britse bestemmingen, maar sommige luchtvaartmaatschappijen vliegen ook op andere Europese bestemmingen en Noord-Afrika.

Er is een bus bedrijf dat genaamd Plana Bus met bestemmingen naar  Cambrils, La Pineda, Port Aventura, Reus,Tarragona en Barcelona.

Er zijn ook tal van taxi diensten in het hele gebied.

Er is ook een treinstation van RENFE. De trein stopt bij de grote stations in  heel Catalonië waaronder Barcelona.