Alpujarras

Las Alpujarras of La Alpujarra is een spectaculair mooi gebied, dat in de uitlopers ligt van de Sierra Nevada.
De bergen, waarin schilderachtige dorpen liggen verspreid, zijn zo ondoordringbaar dat de Mooren, die het de naam hadden gegeven, het een eeuw na de val van Granada in 1492 vol konden houden in dit gebied.

Las Alpujarras valt binnen het Nationale Park van Sierra Nevada en is een belangrijke wandelbestemming.

De Alpujarras liggen op de zuidelijke uitlopers van de Sierra Nevada.

Een rondrit door de Alpujarras leidt langs talloze kleine dorpjes, waar hieronder de belangrijkste aan bod komen.

o        Orgiva: de grootste stad van de Alpujarras, met een barokkerk in de hoofdstraat en een drukke markt op donderdag. Órgiva ligt op een hoogte van 450 m, 59 km ten zuidoosten van Granada, aan de westkant van de Alpujarras. Het ligt 40 km van zee. Er zijn bars, restaurants en supermarkten.
o        Capileira ligt op een hoogte van 1436 m: een karakteristiek Moors dorpje, dat in zijn geheel tot monument is uitgeroepen. gelegen in het dal van de Poquiera.
o        Bubión: dorp in het dal van de Poquiera. Eén van de kinderen uit het dorp wordt opgevoed in een Tibetaans klooster om later de nieuwe Dalai Lama te worden.
o        Pampaneira: dorpje gelegen in het dal van de Poquiera. Nauwe straatjes en steile trapjes. Overal klatert water door de straten, in fonteinen en door kleine kanalen. Het komt direct van de bergen. Het informatiecentrum in Pampaneira is zeer goed verzorgd. Het is een klein dorp, maar vooral in de zomer zeer populair als uitvalsbasis voor beklimmingen in de Sierra Nevada.
o        Fuente AgrÍa: dorp bekend om zijn ijzer- en koolzuurhoudend water.
o        Trevélez: dorp bekend om zijn rauwe ham, die in de berglucht wordt gedroogd.
o        Valór: de Moorse rebellenleider, Abén Humeya, werd in dit dorp geboren. Elk jaar in half september herdenkt men hier de veldslag tussen Moren en Christenen.
o        Lanjarón: dit dorp is een waar kuuroord. Van juni tot oktober stromen de mensen naar Lanjarón om heilzaam water te drinken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.