Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici

Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici is een nationaal park in de provincie Lerida in Spanje. Aigüestortes (kronkelende waters) is de naam van een vallei met een kronkelende rivier aan de westkant van het park. Estany de Sant Maurici is een groot idyllisch meer aan de oostzijde. Bergketens en rivierdalen doorsnijden het park en er liggen tientallen meren in.

Het park wordt begrensd door de waterscheiding vanaf een ring van bergtoppen variërend in hoogte van 2750 tot 3050 meter. Hier omheen ligt nog de zogeheten perifere zone, een gebied met beperktere natuurbescherming dan in het nationaal park. De perifere zone heeft een oppervlakte van ongeveer 1,5 keer die van het park.
Het park is een zeer ontwikkeld wandelgebied. Het bevat, naast een deel van het lange afstandswandelpad GR-11, vele korte en langere wandelpaden. In en om het park zijn meer dan 10 berghutten.

Aan de oostkant is de plaats Espot een belangrijke toegangspoort tot het park.

Aan de westkant zijn er meerdere plaatsen in het dal van de Noguera de Tor, die als uitvalsbasis kunnen dienen: Boí, Caldes de Boí en Taüll.

De dalen aan de westkant herbergen (overblijfselen van) vele romaanse kerken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.