SIERRA NEVADA

De Sierra Nevada in Spanje met zijn zestien bergtoppen boven de 3000 meter is na de Alpen de tweede hoogste bergketen van Europa.
Door de zuidelijke ligging en vele uren zon is het een ideaal gebied om je vakantie door te brengen.

Het gevarieerde berglandschap met zijn uniek aanbod van fauna en flora is een aanrader voor wie van de natuur houdt.
Maar ook de liefhebber van wandelen, fietsen, paardrijden of skiën zal in de Sierra Nevada aan zijn trekken komen.
Voor de wintersport is het skidorp Pradollano zeer geschikt, waar je sneeuw vindt van december tot april.

Zoek je een mooie grote stad, dan is Granada vlakbij; zoek je de zon ga dan even naar de Costa del Sol, die maar 60 km verder ligt.
De combinatie van zon en strand en wintersport op een afstand van enige tientallen kiometers vind je nergens anders in Europa.

Het Nationaal Park van de Sierra Nevada met zijn prachtige en wisselende landschappen heeft alle kenmerken van het hooggebergte. Door de klimaatschommelingen en hoogteverschillen vind je er een enorme diversiteit aan vegetatie. Van mediterrane bossen in de dalen tot kortmossen op de bergtoppen.
Hier kun je meer dan 2100 plantensoorten aantreffen.

Het gebied is ook rijk aan fauna, zo zijn er meer dan zestig vogelsoorten zoals de gier, koningsarend of alpenheggenmus. Op het land regeren onder andere de Spaanse berggeiten (cabra montes), vossen, everzwijnen, wezels en dassen. Veel kans dat je één van deze dieren ontmoet op een wandeltocht door het gebied.

Mogelijkheden om te wandelen zijn er genoeg in de Sierra Nevada. Voor alle niveaus en leeftijden. Van een wandeling in een licht glooiend en fraai landschap tot een trektocht naar één van de toppen zoals de Veleta en Mulhacén met hoogtes van respectievelijk 3396 m en 3482 m.  Je kan zelfs overnachten in één van de vele berghutten die de Sierra Nevada rijk is. Of verkies je een mountainbiketocht op één van de vele goed onderhouden paden in de omgeving van Capileira, Trevelez of Pradollano.

De sport die het meest wordt beoefend in de Sierra Nevada is skien. Het skigebied “Sol y Nieve” is het zuidelijkste van Europa, heeft het grootste aantal uren zon, en is volgens velen het beste skidogebied van Spanje.

Van december tot half april kan je er terecht op 66 km goed onderhouden pistes.

Het bekendste skidorp is Pradollano op 2100 m hoogte, maar je kunt ook gaan naar Borreguiles dat zich op 2600 m bevindt. Beide dorpen hebben een ruim aanbod aan verblijfplaatsen zoals hotels en appartementen. Je hebt ook veel après-ski mogelijkheden: je vindt er tal van restaurants, zonneterrassen, bars en discotheken.

Wanneer de lente is aangebroken, en de dooi het witte landschap verandert in een oase van groen en kleurrijke bloemen, gaan de schapen en paarden weer het land op.
Dan treedt ook de beste periode in voor wandelaars, ruiters en natuurliefhebbers.
Van mei tot oktober zijn de temperaturen in het hooggebergte aangenaam mild, en kan je de hitte van de laagvlakte ontvluchten.

Aan de rand van het park bevindt zich de botanische tuin La Cortijuela. Bedreigde plantensoorten uit de Sierra worden hier beschermd en onderzocht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.